Sunday, October 6, 2013

Fa ziua cuiva mai buna

Îmi place să surprind oamenii în mod plăcut. Din păcate, nu am făcut-o de câte ori mi-aș fi dorit... sau poate nici eu nu mi-am dat seama când s-a întâmplat. Însă ceea ce știu e că nu e neapărat important ce faci pentru o persoană anume, ci mai mult contează faptul că pur și simplu te gândești să-i faci o bucurie. Și nu mă refer neapărat la a oferi daruri materiale. În rândurile următoare voi descrie 8 gesturi simple prin care poți face ziua, dacă nu săptămâna cuiva mai bună:
  1. Scrie un e-mail unui prieten vechi cu care nu ai mai vorbit de mult. Din proprie experiență pot să spun că un gest de acest fel poate să aducă un zâmbet atât pe buzele, cât și în inima persoanei căreia îi scrii. Asta dacă nu cumva te apuci să-i spui că așa ești de bucuros că nu ați mai vorbit... :D
  2. Fii manierat. Ține deschisă ușa de la scară pentru vecini și dacă au bagaje, și dacă nu au; salută-i și zâmbește-le... dacă ești mai deschis de fel, întreabă-i ce mai fac; lasă-i pe cei mai în vârstă sau pe cei cu bagaje să urce în autobuz înaintea ta; cere-ți scuze atunci când se întâmplă să încurci pe cineva într-un magazin... Oamenii apreciază bunele maniere, mai ales în vremea noastră, când le regăsești foarte rar în rândul tinerilor... și unii chiar îți răspund printr-un zâmbet sincer.
  3. Oferă cuiva de la școală/locul tău de muncă ceva dulce: ciocolată, bomboane, turtă dulce... orice vrei tu. Dacă vrei, poți împacheta frumos acel ceva și poți lega de el cu un șnur un bilețel pe care să scrii ceva drăguț. Nu trebuie să fie o ocazie specială ca să îi oferi cuiva o bucurie dulce.
  4. Oprește-te și încearcă să observi calitățile prietenilor tăi, ale cuiva din familie sau chiar ale unor persoane cu care nu prea ai tangență și spune-le cât de mult îi apreciezi și cât de mult te încurajează ceea ce sunt și ce fac. Unii oameni nu își dau seama că au vreun impact în viața altora până nu aud acest lucru.
  5. Încearcă să-ți faci timp și să intri în dispoziția necesară pentru a putea asculta atent atunci când cineva dorește să îți vorbească despre lucruri care-l apasă. Dacă în timp ce își deschide sufletul față de tine, începi și tu să îi povestești ceva sau să te ocupi de felurite lucruri, nu faci decât să adâncești rana persoanei respective și să o faci să simtă că nu îți pasă și că ceea ce îți spune ea nu este așa de important. Într-adevăr, uneori poate ne săturăm să ne încărcăm de problemele altora sau poate nici nu mai știm cum să reacționăm când ne povestesc ceva, dar chiar și așa, trebuie să învățăm să ascultăm. Dacă începi să critici, să ironizezi sau să încerci să-i demonstrezi persoanei respective că ea e de vină pentru tot ceea ce simte, nu o ajuți în nici un fel. Unul dintre cele mai dureroase lucruri este să te trezești singur în luptă. Și încă ceva... de cele mai multe ori, într-o situație, mai important decât oferirea sfaturilor este confortul oferit de persoana ta pusă la dispoziția celui care suferă (pur și simplu să fii acolo, în tăcere, pentru celălalt, astfel arătându-i că te interesează să-i fie bine).
  6. Arată-ți susținerea față de persoana care îți dezvăluie visele sale. Nu îi tăia avântul, spunându-i că nu va reuși niciodată să facă ceea ce și-a propus. Încurajând-o și bucurându-te pentru ea, o faci să se simtă apreciată și îi dai curaj să realizeze ce își dorește.
  7. Gândește-te la lucruri accesibile pe care știi că și le-ar dori cineva drag și oferă-i-le (poate ți-a spus vreodată că a văzut undeva un carnețel drăguț sau un stilou mai special, o carte, o ciocolată mai aparte ș.a.m.d.). I-ai face o mare bucurie oferindu-i acele lucruri, oricât de nesemnificative ți s-ar părea.
  8. Scrie o scrisoare cuiva drag și pune-i-o în cutia poștală, oferă-i-o personal sau în orice alt mod mai creativ ai în minte. În ziua de azi, când lumea nu prea mai scrie scrisori, iar în cutia poștală găsești doar plicuri cu facturi care trebuie plătite, un astfel de gest este extrem de apreciat. Citind o scrisoare te deconectezi pentru puțin timp de la tumultul vieții, lucru pe care oricine și l-ar dori din când în când.
Micile bucurii pe care i le poți oferi cuiva nu au un impact benefic doar asupra acelei persoane, ci și asupra ta. Contribuind la bucuria altora, devii și tu mai bucuros.
Există multe alte lucruri pe care le-am putea face pentru a aduce un zâmbet în inima cuiva, pe lângă cele pe care le-am scris. Sunt curioasă să aflu dacă ți-a făcut cineva vreo bucurie printr-un gest precum cele din lista de mai sus... sau nu neapărat de acolo. Prin urmare, dacă vrei, poți lăsa mai jos un comentariu în care să-mi povestești despre acel gest frumos... sau cel puțin să-mi scrii părerea ta legată de subiectul abordat în acest articol. :)

No comments:

Post a Comment