Monday, October 4, 2010

Cărţi... şi iar cărţi

Zilele astea mă gândeam că n-am scris cam de multă vreme pe blog [oricum nu prea am ce...nu am idei, sau dacă le am, nu le ştiu aşterne pe "foaie"]... şi de câteva seri, stând în pat şi delectându-mă cu cititul, am zis că ar fi o chestie să scriu pe blog nişte titluri ale unor cărţi care mie personal mi-au plăcut foarte mult [şi "all time favorites";))] şi de care poate unii pe care-i năpădeşte dorul de a pătrunde în lumea cărţilor nu ştiu şi le-ar fi de folos, dacă nu mai ştiu ce să citească. Nu mă pricep deloc să fac rezumate la cărţi şi dacă mă pune cineva să îi povestesc o anumită carte sau vreun film, mă apuc să îi explic de pe la jumătate ce se întâmplă, după care îmi amintesc detalii importante, ce nu i le-am spus şi de la un moment dat, omu' nu mai pricepe nimic:)) În plus, mie personal nu prea îmi place să îmi povestească cineva o carte, un film sau orice altceva, deoarece s-ar prea putea să-mi strice cheful de a mai afla eu de una singură dacă se merită să citesc o anumită carte sau să vizionez un film, deşi totuşi, uneori mă ajută... ciudată chestie! În plus, perspectivele din care oamenii privesc lucrurile diferă de la caz la caz. Astfel, mie s-ar putea să-mi placă o carte, dar o altă persoană s-ar putea să n-o găsească la fel de interesantă.

Totuşi, o scurtă prezentare generală e binevenită oricând. Probabil am să culeg de prin ceva locuri nişte descrieri ale cărţilor, ca să aveţi totuşi o idee despre ce se întâmplă în fiecare carte. N-am să întocmesc lista neapărat într-o ordine a preferinţelor, multe dintre cărţi plasându-se la egalitate în topul meu imaginar.
Ceea ce mai vreau să spun este că în ultimii ani s-au tradus în limba noastră multe romane scrise de autori creştini, romane care m-au făcut să îmi dau seama că există multe valori şi talente în literatura creştină. Aceste cărţi m-au ajutat foarte mult în a mă autoanaliza şi m-au determinat într-un fel sau într-altul să îmi schimb atitudinea faţă de mine însămi, faţă de oameni sau faţă de Dumnezeu. M-au influenţat să mă uit dincolo de aparenţe şi să văd esenţa lucrurilor. În spatele unor poveşti cu oameni sau cu situaţii comune, se ascund învăţături care-ţi pot schimba viaţa, dacă te laşi pătruns de ele...
Astfel, aici veţi găsi atât titluri din literatura creştină, cât şi din literatura universală, sau română [deoarece avem nevoie să ne "cultivăm":P], predominant din prima amintită. Din fiecare carte am învăţat câte ceva, deoarece, cum nu tot ce zboară se şi mănâncă, unele cărţi nu au poate o învăţătură pozitivă în spatele lor sau chiar dacă ele încurajează o viaţă mizerabilă, lipsită de principii, trăită în dezordine şi rebeliune, tocmai asta m-a determinat să trag o învăţătură pozitivă din ele. Contează mult atitudinea pe care o ai când citeşti o carte. Nu cred că e corect să afirmăm despre un roman că "nu-i bun" sau "nu-i fain" doar pentru simplul fapt că nu ţi-au plăcut deciziile unor personaje sau viaţa pe care o trăiau. Trebuie să luăm tot ce este bun din toate lucrurile, şi cu siguranţă, dacă ai o atitudine pozitivă, poţi găsi multe elemente despre care să poţi spune că ţi-au plăcut.
Unele dintre aceste cărţi mi-au plăcut în mod deosebit pentru stilul de scriere, şi anume unele sunt povestite asemeni unui jurnal intim. Confesiunile mă pasionează enorm. Când citesc o astfel de carte, relatată la persoana I, mă simt mai aproape de personaje şi încep să pătrund tot mai mult în pielea acestora, înţelegându-le mai mult deciziile şi identificându-mă de multe ori cu sentimentele şi emoţiile pe care le trăiesc ele.
Mă pasionează deasemenea cărţile care înfăţişează viaţa romanilor... perioada de acu' 2000 de ani. De aceea veţi găsi în lista ce urmează destul de multe astfel de romane.
Dintre cărţile pe care le-am parcurs, în lista de mai jos vă împărtăşesc titlurile cărţilor care mi s-au părut mai interesante şi poate voi reveni în viitor cu completări. :)

1."Învăluiţi în ploaie" - Charles Martin
Un roman al întoarcerii acasă.
"Martin deapănă o minunată poveste despre vindecare şi triumful dragostei...plină de o încântătoare culoare locală." - Publishers Weekly
"O povestire delicată despre suferinţă şi răscumpărare. Romanul Învăluiţi în ploaie se adresează fiecărui copil a cărui inimă a fost cândva frântă şi fiecărei mame care s-a rugat vreodata pentru copilul său. O carte ce nu trebuie ratată!" - Angela Hunt
Fotograf de renume internaţional, Tucker a străbătut în lung şi-n lat şi a văzut atât lucruri importante, cât şi întâmplări ciudate. Însă când fratele său evadează dintr-un spital de boli mintale, iar o prietenă din copilărie reapare în viaţa lui însoţită de fiul ei şi având un ochi vânăt, Tucker e constrâns să se întoarcă acasă şi să înfrunte agonia propriului trecut tragic. Reîntors în orăşelul natal din Alabama, Tucker ajunge să se împace cu fantomele pe care le lăsase în urmă. Odinioară, Miss Ella Rain îi iubise pe Tucker şi pe fratele său ca pe propriii ei copii. Anganjarea acestei femei ca să aibă grijă de Waverly Hall şi să-i ţină pe cei doi copii departe de el a fost singurul lucru bun pe care-l făcuse vreodată tatăl lor. Însă cu toate că Miss Ella e moartă de mulţi ani, Tucker îi aude în continuare vocea.

---
2."Căminul mult visat" - Lynn Austin
Pentru Elin Carlson viaţa în Suedia este ca o iarnă nesfârşită după moartea părinţilor ei. Când circumstanţele devin de nesuportat, ea decide să găsească un adăpost sigur pentru surorile ei. Aşa începe călătoria lor spre America, pământul visurilor şi al celei de-a doua şanse. Dar cum dificultatea devine tovarăşul lor constant, Elin, Kirsten şi Sofia pun la îndoială decizia lor de a imigra în Chicago. Vor fi vreodată realizate speranţele lor pentru viitor?
---
3."Când greierii plâng" - Charles Martin
Un om cu un trecut marcat de o durere ce l-a devastat. Un copil cu un viitor ce stă sub semnul incertitudinii şi o călătorie pe care amândoi o fac spre vindecarea inimilor lor... Totul începe în piaţa adumbrită a unui orăşel de provincie din sudul Americii. O fetiţă dezgheţată face bani serioşi vânzând limonadă la standul ei amplasat pe trotuar. Dar rochiţa galbenă a fetiţei nu-i poate ascunde foarte bine cicatricea urâtă de pe piept. Străinul înţelege mai mult cu privire la cicatrice decât ar recunoaşte. Furgoneta de pâine care apare de după colţ cu radioul la maxim le va schimba ambilor traiectoria vieţii. Înainte ca experienţa lor împreună să se termine, amândoi vor şti că greierii plâng pentru un motiv dureros... şi că miracole se pot întâmpla atunci când te aştepţi mai puţin.
---
4."Tess d'Urberville" - Thomas Hardy
Adevărul este că, pentru oamenii epocii victoriene, personajele lui Hardy puteau să pară adevăraţi monştri. În realitate, existen­ţa lor este, de cele mai multe ori, banală. Sunt oameni oarecare, cu defecte obişnui­te: pot fi beţivi, egoişti, violenţi, pot fi ingraţi cu cei care îi iubesc sau, dimpotrivă, să le atribuie însuşiri nemaiintalnite celor de care sunt indragostiti. Dragostea lor e insa nimicitoare: ea ii mistuie deopotriva pe cel care o nutreste, si pe obiectul dragostei lui, incheindu-se totdeauna cu moarte sau ne­bunie. Nici cei care o refuza nu se pot salva. Un vant blestemat sufla peste oamenii cartilor lui Thomas Hardy: toti devin victime ale patimii si, cautandu-si izbavirea, se pierd in intinderile landei Egdon. Poate insa ca marea lor infirmitate, e lipsa marilor visuri. Singura excep­tie, in aceasta privinta, e Tess. - Dan Grigorescu
---
5."Mândrie şi prejudecată" - Jane Austen
Posibilitatea de a avea o părere nu tocmai favorabilă despre cei de care cineva e legat prin sentimente afectuoase e clar afirmată în "Mândrie şi prejudecată", cu aerul că ea ar fi, de fapt, un loc comun. Ea se regăseşte, de pildă, într-una din acele replici, abia schiţate, dar cu implicaţii imense, pe care Jane Austen le ascunde printre cele cu aparenţă banală sau chiar trădând o anume bună dispoziţie, pe care Elizabeth le rosteşte în discuţiile ei cu sora sa, Jane: ea îi mărturiseşte că "sunt puţini oameni pe care îi iubeşte cu adevărat şi încă şi mai puţini cei despre care are o părere bună."
Un conflict al valorilor dintre eroină şi cei mai apropiaţi de ea, conflict mut şi, în general, cunoscut numai de eroină însăşi e, de altfel, o parte esenţială a intrigii tuturor romanelor scrise de Jane Austen; şi, cum personajul central - în bună măsură, autobiografic - e legat printr-o afecţiune adevărată de cei din preajmă, tensiunea aceasta dramatică e una interioară. În toate romanele ei, Jane Austen atribuie eroinei centrale evidente trăsături autoportretistice şi, în maniera naraţiunii clasicizante, îi conferă rolul unui raisonneur; şi întotdeauna tema sa principală de reflecţie e necesitatea de a păstra sentimente de afecţiune faţă de cei ale căror idei morale nu coincid cu ale sale.
---
6."Roşu şi negru" - Stendhal
Romanul "Roşu şi negru" este o meditaţie asupra condiţiei umane în perioada apariţiei ideii de emancipare socială prin calităţi excepţionale individuale şi nu numai prin avere şi titluri nobiliare. Exemplul cel mai reprezentativ era însuşi Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare şi dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoaşterea, înaintea morţii, a valorilor fundamentale ale vieţii, iubirea şi sacrificiul. O interpretare a titlului, dată chiar de scriitor, este: cariera militară (culoarea roşie a uniformei militare napoleoniene) şi cariera ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale).
---
Trilogia Emblema Leului - Francine Rivers
7."Un glas purtat de vânt"
Un glas purtat de vânt, primul volum din trilogia "Emblema Leului" ne prezintă istoria unui suflet într-o lume zbuciumată şi decadentă. Este istoria Hadasei, o tânără evreică, singura supravieţuitoare din familie în urma distrugerii Ierusalimului, ce ajunge la Roma şi apoi în Efes ca sclavă a unei familii romane. Cartea urmăreşte parcursul vieţii ei într-o intrigă captivantă, scoţând în evidenţă triumful asupra fricii şi credincioşiei ei faţă de Dumnezeu.
8."Un ecou în întuneric"
Ce s-a întâmplat cu Hadasa? Exact aşa se întreabă şi Marcus, aristocratul roman care fusese tulburat de apariţia ei, însă a asistat neputincios la spectacolul din arenă. El vrea nişte răspunsuri, de aceea pleacă în Iudeea, ţinutul de origine al Hadasei.
9."Ca revărsatul zorilor"
După ce Hadasa îi spune că fiul lui trăieşte, cea mai mare grijă a lui Atretes e să-şi găsească odrasla. Căutările îl conduc la apostolul Ioan, care locuia şi predica în Efes. Aşa află fostul gladiator că Riţpa, o văduvă evreică, i-a adoptat copilul. Caleb se dovedeşte un bebeluş foarte încăpăţânat şi refuză să se despartă de Riţpa. În plus, obişnuinţa îl atrage pe Atretes către arenă, dar în adâncul fiinţei lui tânjeşte după locurile natale.
---
10."Cetatea blestemată" - John R. Carling
Cetatea blestemată este o carte în care veţi descoperi cu oroare cum, în timpul greu al unui asediu unde înfometarea cauzează mii de victime, sentimentele de omenie sunt uitate, culminând chiar cu anularea completă a sentimentului matern. Războiul crunt dintre romani şi iudei face ca blestemul să se abată asupra cetăţii Ierusalimului, iar distrugerea Templului demonstrează inevitabilitatea pedepsei divine.
Iubirea, ura, prietenia sinceră, rivalitatea – toate acestea se împletesc alcătuind un roman de o frumuseţe exotică, un roman captivant şi plin de surprize până la ultima filă. Povestea fascinantă a frumoasei Vashti traversează întregul roman ca o picătură de miere într-un râu de durere şi pelin. Cetatea blestemată este locul unde s-a întâmplat istoria, este locul unde s-a scris o fascinantă poveste de iubire.
Profeţia rostită de Isus despre cucerirea Ierusalimului şi dărâmarea Templului s-a împlinit mai repede decât şi-au putut închipui cei cărora le-a fost adresată. După un asediu cumplit şi lung de o jumătate de an, trupele romane au cucerit Ierusalimul, iar pe 29 august 70 d.H., un soldat roman a incendiat sanctuarul Templului, ceea ce a dus la distrugerea completă a edificiului. Cetatea a fost distrusă din temelie, iar printre obiectele luate de Titus ca pradă de război şi duse la Roma s-a numărat şi menora sau sfeşnicul cu şapte braţe.

---
11."Răscumpărată prin iubire" - Francine Rivers
California. Ţara aurului. Anul 1850. O vreme în care bărbaţii îşi vând sufletele pentru un sac de aur, iar femeile îşi vând trupurile pentru un loc unde să-şi aştearnă capul. Angel nu se aşteaptă la nimic altceva din partea bărbaţilor decât la trădare. Vândută unui proxenet şi împinsă de mic copil în mrejele prostituţiei, ea supravieţuieşte ţinând aprinsă flacăra urii. Şi ceea ce urăşte mai presus de orice sunt bărbaţii care se folosesc de ea, ucigându-i sufletul şi lăsând-o goală pe dinăuntru. Atunci îl întâlneşte pe Michael Hosea, un bărbat care caută înainte de toate inima Tatălui său. Michael Hosea ascultă chemarea lui Dumnezeu de a se căsători cu Angel şi de a o iubi necondiţionat. Încetul cu încetul, el înşeală aşteptările amare ale lui Angel făcând ca, în ciuda tuturor rezistenţelor, inima ei îngheţată să se înmoaie. Dar odată cu această îmblânzire neaşteptată e copleşită de sentimentul propriei inutilităţi şi cuprinsă în vârtejul fricii. Angel fuge. Se întoarce în întuneric, departe de dragostea statornică a soţului ei, îngrozită de adevărul pe care nu poate să-l nege: vindecarea ei finală trebuie să vină de la Cel care o iubeşte cel mai mult, mai mult chiar decât Michael Hosea... de la Cel care nu o va părăsi niciodată. O adaptare plină de forţă a cărţii Osea.
---
12."Baraca" - Wm. Paul Young
Vândută în peste 6 milioane de exemplare în SUA. Tradusă în peste 30 de limbi.
"Cartea aceasta are potenţialul de a face pentru generaţia noastră ceea ce "Călătoria creştinului', de John Bunyan, a făcut pentru generaţia acestuia." - Eugene Peterson, Profesor emerit de teologie, Regent College, Vancouver, B.C.
Într-o vacanţă cu familia, fiica cea mai mică a lui Mackenzie Allen Philips, Missy, este răpită. În pădurile din Oregon, într-o baracă abandonată, se descoperă indicii că fetiţa ar fi fost omorâtă cu sălbăticie. Patru ani mai târziu, aflat sub povara Marii Tristeţi, Mack primeşte un bileţel suspect, aparent din partea lui Dumnezeu, prin care este invitat la baracă pentru un weekend. Fără să fie sigur că e bine ce face, într-o după-amiază de iarnă soseşte la baracă, locul celor mai întunecate coşmaruri ale sale. Ceea ce va găsi aici îi va schimba viaţa pentru totdeauna.
Într-o lume în care religia pare să devină pe zi ce trece tot mai irelevantă, "Baraca" ridică întrebarea cu care toţi ne confruntăm: "Unde este Dumnezeu într-o lume încercată de atâta suferinţă?" Răspunsurile pe care le primeşte Mack te vor surprinde şi, probabil, te vor transforma în aceeaşi măsură în care l-au transformat pe el. Îţi vei dori ca toţi cei pe care-i cunoşti să citească această carte.
---
13."Coliba unchiului Tom" - Harriet Beecher Stowe
Ajuns în imposibilitatea de a-şi întreţine una din ferme, Arthur Shelby, un agricultor din Kentucky, are o singură soluţie pentru a scăpa de datorii: să-şi vândă doi sclavi. Unul dintre aceştia este unchiul Tom, un bărbat respectabil cu soţie şi copii, celălalt este Harry, fiul Elizei, menajera soţiei agricultorului. Neputând îndura gândul de a fi despărţită de fiul ei pentru tot restul vieţii, Eliza fuge împreună cu acesta, asumându-şi toate riscurile pe care le implică acest gest disperat şi, asemenea celorlalte personaje, trece prin experienţe cutremurătoare.
---
14."Fabiola sau Biserica din catacombe" - Cardinal Wiseman
Romanul prezintă povestea unor creştini adevăraţi, fiind o lectură clasică recomandată pentru întărirea în credinţă a cititorului. Cardinalul Wiseman oferă în lucrarea sa posibilitatea întoarcerii în timp, într-una dintre cele mai crunte perioade de persecuţie din istoria Bisericii, reunind vieţile şi martirajele unor sfinţi celebri precum Agnes, Sebastian, Pancraţiu şi alţii.
Fabiola este o păgână, verişoara Sfintei Agnes. Ea are trei sclave, dar nici nu se gândeşte că Syra, sclava ei cea mai supusă, ar fi creştină. Paginile romanului oferă conexiuni surprinzătoare între personaje. Dumnezeu Însuşi este un personaj al romanului, manifestându-Şi dreptatea asupra tiranilor, şi mila asupra celor care Îi slujesc Lui. Lectura romanului oferă o lecţie de istorie despre catacombe, despre martiri, despre începutul Bisericii lui Hristos.

---
15."Ultimul devorator de păcate" - Francine Rivers
Cadi Forbes este o fetiţã de zece ani, care nu mai poate trãi cu povara vinovãţiei ce o apasã zi şi noapte. Este convinsã cã numai devoratorul de pãcate i-ar putea readuce liniştea. Însã el îndeplineşte ritualul mântuitor doar pentru cei morţi: în noaptea în care decedatul este dus la groapã, devoratorul mãnâncã o pâine şi bea un pahar cu vin, luând astfel asupra sa pãcatele defunctului. Cu toate cã ştie prea bine cã e interzis sã-l priveascã (şi cu atât mai mult sã-l caute), Cadi este hotãrâtã sã nu renunţe. Mai ales cã, dupã ce l-a privit în ochi, s-a convins cã devoratorul de pãcate nu este diavolul însuşi, cum spuneau toţi, ci un om foarte, foarte trist. Dar insistenţa ei deschide rãni vechi şi dezgroapã secrete oribile, bulversând liniştea satului din creierii munţilor...
---
16."Mănăstirea din Parma" - Stendhal
Mănăstirea din Parma este un roman a cărui densitate narativă nu lasă nici o clipă de răgaz cititorului dornic de aventură. Naraţiunea însăşi este pasionantă, Stendhal având darul de a spune mult în cuvinte puţine. Cânt de iubire romantică, tragică, pătimaşă, Mănăstirea din Parma rezumă visările de dragoste şi duioşie ale autorului său, realizând în artă ceea ce dorise acesta sa făptuiască în viaţă.
---
17."Printre cărţi şi amăgiri" - Dragomir Bojan
Situată undeva la graniţa dintre jurnal intim, gazetărie şi predică în cel mai viu spirit al Reformei, cartea de faţă reprezintă un semnal de alarmă cu privire la confuzia contemporană generalizată în materie de idealuri şi valori. Spiritul enciclopedic, de cititor înverşunat al autorului, ridică întrebări din zonele cele mai diverse cu putinţă. Eseurile adunate aici sunt reflecţii personale de natură sociologică, politică, dar mai ales teologică. O carte-joc, care propune o formă destinsă, aparent uşor citibilă. Însă, această formă este înşelătoare pentru că în matriţa ei, Dragomir Bojan topeşte o materie primă care musteşte de întrebări importante, ce reclamă răspunsuri pe măsură.
---
18."Ion" - Liviu Rebreanu
---
19."Pânza de păianjen" - Cella Serghi
Cella Serghi era Margaret Mitchell a noastră. Aceeaşi forţă epică, aceeaşi curgere a personajului, acelaşi tip de feminitate care luptă şi trebuie să învingă. Cine nu îşi aminteşte ultima pagină din Pe aripile vântului, câtor cititoare le-a slujit drept suport, drept lecţie de viaţă? Un feminism cald care e mai mult un fel de solidaritate feminină... Naturaleţea, spontaneitatea scriiturii, conturarea personajului principal, atât de sincer şi de cuceritor, capacitatea de-a face cititorul să viseze şi nu în ultimă instanţă succesul de public pentru o carte de dragoste, toate acestea însemnau că aveam de a face cu o carte de referinţă.
---
20."Lorelei" - Ionel Teodoreanu
Alături de trilogia La Medeleni, Lorelei este cel mai iubit roman al lui Ionel Teodoreanu. Farmecul său romantic, tristeţea apăsătoare, intimitatea graţioasă şi nobleţea lirică a poveştii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siécle topită în frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generaţii de cititori şi, mai ales, de cititoare. Roman de atmosferă şi "de analiză" a sentimentului, Lorelei este o „contopire de poem şi basm”, în care naraţiunea psihologică de actualitate întâlneşte tradiţia mitologică a romanului medieval. Trista poveste de iubire a tinerei Luli e dublată de iluzia livrescă şi filtrată prin lirismul pur al vechii legende germanice şi al elegiilor eminesciene.
---
21."Chemarea străbunilor" - Jack London
Uriaşul câine Buck din Chemarea străbunilor parcurge un drum invers celui al evoluţiei speciei sale: ajuns din însorita Californie printre gheţurile Alaskăi, după ce stăpânul său este ucis, se alătură lupilor dominând sălbatica haită.
---
22."Despre Omul Frumos" - Dan Puric
"După atât amar de băşcălie şi deznădejde, de autoflagelare, a sosit ceasul să spună cineva, pătrunzător şi adecvat, că nu este chiar o nenorocire să fii român. Dimpotrivă. Dan Puric are o alcătuire orfică - aceasta fiind opusul retoricii. Flautul său fermecat vine din adâncurile naţiei şi are afinităţi organice cu interogaţile pe care şi le-au pus în acelaşi sens intelectualii interbelici. Numai că nu foloseşte semnul întrebării în intervenţiile sale publice. Spre deosebire de intelectualii noştri, Dan Puric aduce cu sine afirmaţia, lăsând dubiile şi aporiile pe seama belferilor. Leagă naţia de Dumnezeu cât se poate de strâns şi nu vede în români indivizi, ci persoane (...). Dan Puric n-a apărut întâmplător acum. Cu o vorbă a lui Iorga: vremea l-a scos în cale." - Dan Ciachir
---
23."Cine suntem" - Dan Puric
"Antrenamentul de uitare la care este supus poporul român astăzi, face ca gândirea şi inima să se rotească pe loc şi, din această rotire în gol, paradoxal, o dată cu trecutul, dispare şi viitorul. El, omul de azi, pedalează zadarnic într-un prezent continuu. A locui cu fiinţa doar dintr-o dimensiune a timpului, şi aceea distorsionată, înseamnă moartea lentă, dar sigură, a identităţii." - Dan Puric
---
24."Amintiri din copilărie" - Ion Creangă
---
25. "În aşteptarea întoarcerii lui Summer" - Kim Vogel Sawyer

„O povestire despre viata în preerie care îti va atinge inima si îti va încălzi sufletul” – JANETTE OKE
Ei vin din lumi diferite. . . poate depăsi dragostea barierele dintre ei?
Complet singură în preeria din Kansas, Summer Steadman are putine optiuni. Pierzându-si sotul si copiii din cauza bolii, ea nu mai are nicio dorintă de a-si continua călătoria spre vest, acolo unde ea si sotul ei plănuiseră să-si croiască un viitor. În schimb, caută de lucru într-o micută comunitate menonită pentru a putea fi aproape de mormintele familiei ei.
Văduvul Peter Ollenburger, proprietarul morii din localitate, are nevoie de cineva care să facă lectiile cu băiatul său. Când aude că în oras venise o „femeie învătată”, el crede că aceasta este răspunsul la rugăciunile lui. Curând, însă, el descoperă că ajutorul pe care i l-a dat acelei străine poate avea consecinte neplăcute.
Acest tată ar fi în stare să facă orice pentru fiul său, dar pe măsură ce băiatul începe s-o considere pe Summer mai mult decât doar învătătoarea lui, Peter trebuie să facă o alegere. Să se căsătorească cu femeia aceasta doar pentru ca fiul lui să aibă o nouă mamă sau să se căsătorească doar din dragoste?
Va putea inima zdrobită a lui Summer să mai iubească din nou?
„Kim Vogel Sawyer este o povestitoare exceptională, care poate, cu sigurantă, să-i încânte pe iubitorii de fictiune istorică. Atentia ei la detalii si dragostea ei pentru Dumnezeu răzbat din paginile acestei cărti”.
- TRACIE PETERSON, autoarea best-sellerului în serie HEIRS OF MONTANA

---
26. Unde te poartă inima - Kim Vogel Sawyer
După absolvirea facultătii, Thomas Ollenburger este plin de vise mărete si întrebări chiar mai mari ca visele sale. Ce slujbă îsi va găsi? Ar trebui să se căsătorească? Unde se va stabili? Osciland între rădăcinile lui menonite din preria Kansasului si dragostea lui pentru marele oras, Boston, precum si afectiunea sa pentru cate o fată din fiecare locatie mentionată, Thomas nu stie drumul pe care trebuie să-l apuce. El a căutat întotdeauna ajutorul lui Dumnezeu în luarea deciziilor, dar acum se pare că cerul îsi tine portile închise. Ce alegere va face Thomas?
Oare dorintele inimii lui îl vor îndepărta de originea lui menonită?

No comments:

Post a Comment